ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският инвестиционен фонд ще подкрепи родния бизнес с 360 млн. лева

Капиталовият фонд за възстановяване и развитие на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) ще подкрепи българския бизнес със сумата от 360 млн. лева.
За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.
Партньорството на министерството и ЕИФ е още една възможност страната ни да бъде лидер в създаването и развитието на иновациите в региона. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на представянето на новия Капиталов фонд за възстановяване и развитие.
През декември на 2022 година, Министерството на иновациите възложи на Инвестиционния фонд изпълнението на три дялови финансови инструменти от Националния план за възстановяване и устойчивост за 360 млн. лева. Средствата ще достигнат до българските компании чрез новосъздадения Капиталов фонд.
„Министерството на иновациите и растежа развива страната ни като място, което е благоприятно за създаване на иновации и припознаване на нови бизнес модели. Извеждаме на преден план предприемаческото мислене и подход и сме фокусирани в подкрепата на стартиращи компании“, подчерта министър Стойчева.
По думите й, чрез Капиталовия фонд ще бъде подкрепена и предприемаческата и стартъп екосистема, което е поредна стъпка за утвърждаването на България като привлекателно място за високотехнологични инвестиции, базирани на иновации.
Трите направления на Фонда са икономически растеж, иновации и устойчива дигитална инфраструктура. По време на събитието от ЕИФ представиха финансовите инструменти в подкрепа на бизнеса. Средствата са за режийни разходи, материали, внедряване на иновации, „зелени“ решения, дигитализация и преход към цифрова икономика в полза на българските фирми, климатичен неутралитет.
На събитието присъстваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, както и други представители на министерството и на Европейския инвестиционен фонд, на предприемаческата и стартъп екосистема и на бизнеса.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст