ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Злоупотреби за 1 млн. щ. долара е разкрило украинското министерство на отбраната

Министерството на отбраната на Украйна е започнало криминални следствени действия след като е установило, че военно поделение е злоупотребило с правителствени средства в размер на 1 млн. щ. долара, съобщи на 21 ноември Агенция Франс прес. Разследването тръгва в хода на разгорещаващата се битка на украинския президент Володимир Зеленски срещу корупцията – част от реформите, за които настоява Западът.

Одит на военно поделение, базирано в северния украински регион Чернигов, е констатирал няколко нарушения, довели до загуби за 38.8 млн. гривни (1.1 млн. щ. долара). “Най-голямата злоупотреба е в необоснованото увеличение на разходите за генератори, купени през 2022-а, от която са загубени 37.1 млн. гривни”, посочва министерството. И допълва, че “освен това, в периода от октомври 2022-а до април 2023-а, когато генераторите са били жизнено важни за военните, по-голямата част от тях не са били изпратени до бойните единици, а са били оставени в складове”. Ведомството е отнесло казуса до правните органи.

През последните месеци украинските власти полагат усилия да изкоренят рушветчийството в министерството на отбраната, основно – за да убедят западните партньори да продължат да им изпращат помощ за военните действия срещу Русия. През август Зеленски уволни всички регионални отговорници за набирането на войници, а през септември отстрани и министъра на отбраната заради поредица от корупционни скандали. В началото на ноември пък прокуратурата обяви, че двама високопоставени служители на военното ведомство са заподозрени в широкомащабна измама, включваща покупката на военни униформи от турска фирма.

Киев води люта битка срещу системната корупция, пуснала дълбоки корени далеч преди началото на войната с Русия. Пресичането на измамите и подкупите е една от ключовите реформи, които Европейският съюз изисква като предпоставка за членството на Украйна в блока.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст