ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурост и обществен ред заради протеста срещу БФС

Утре (22 ноември) от 14:30 ч. ще бъде проведено извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, проведен на 16 ноември 2023 г.

Това обяви във “Фейсбук” председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От написаното става ясно още, че в комисията ще бъдат изслушани министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, заместник-главният секретар на МВР, директорът на главна дирекция “Национална полиция”, директорът на СДВР, директорът на главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и директорът на дирекция “Инспекторат”.

Припомняме, че миналата седмица стотици футболни привърженици се стекоха по централните улици на София в безпрецедентен по рода си, обединителен протест срещу управлението на Българския футболен съюз, начело с президента на централата Борислав Михайлов.

Протестът се осъществи в деня, в който България прие Унгария в европейска квалификация пред празни трибуни на ст. “Васил Левски”.

Запалянковци на ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Черно море, Пирин Благоевград и на други футболни клубове у нас, както и обикновени граждани, блокираха София в час пик. Охраняваха ги повече от 1600 полицаи, строени на служба от СДВР и събрани от всички краища на България.

Организираният протест обаче ескалира и доведе до сблъсъци между полицията и феновете.

Служителите на реда използваха водно оръдие, за да отблъснат тълпата, след което протестиращите започнаха да хвърлят бомбичка по тях. Феновете продължиха да хвърлят предмети, а полицията ги изтласка назад по улица “Гурко”.

Нанесени бяха и щети на паркирани автомобили в района и на инфраструктурата.

Скоро след прекратяване на протеста потребители от социалната мрежа “Фейсбук” започнаха да качват видеа и да сигнализират за полицейски произвол. Органите на реда нападат с палки и бият невинни хора, които с нищо не нарушават обществения ред.

Последваха и бурни политически реакции, които бяха разнопосочни. От ДПС и ГЕРБ защитиха органите на реда и заявиха, че са охранявали протеста според протокола и ситуацията, а от ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Мотивите им са, че полицията е превишила правомощията си и е нападнала невинни граждани.

“Ясно се обявяваме за оставката на Боби Михайлов. Този човек трябва да си тръгне максимално бързо, но искаме и оставката на Калин Стоянов, защото това което видяхме е недопустимо и не може хора да бъдат пребивани в задавения“, отсече Кирил Петков от името на ПГ на ПП-ДБ.

Христо Иванов коментира, че от коалицията винаги при такива сцени с брутално полицейско насилие са настоявали за ясна отговорност в това число и политическа и тяхната позиция отговаря на един и същи стандарт.

Междувременно стана ясно, че по време на ескалацията на напрежението на протеста, вътрешният министър е бил на кино. Това потвърди и самият той по-късно: “Не съм било нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Присъствието ми беше в работен порядък, а не да се забавлявам”, категоричен бе Калин Стоянов.

Последва уволнение – заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев бе освободен от поста си. Това стана ясно от изявление на премиера Николай Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст