ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изказването на президента Радев, не обслужва Путин, а разделя българите

Публично изказаната позиция на държавните глави за войната в Украйна, както и за други важни световни теми, не е като да спориш с вятърните мелници във Фейсбук или да коментираш в кафенето. Зад тази позиция трбява да стоят интересите на държавата, която този политик представлява. Иначе той има право да симпатизира на когото си поиска. Затова думите на президента Румен Радев по време на конференция под наслов „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“ в понеделник, 20 ноември,  че „най-тежката стратегическа грешка по време на войната в Украйна е била контраофанзивата“, не са добър дипломатически ход.

България като член на Европейския съюз е подкрепила Украйна и е потвърдила няколко пъти тази подкрепа. В лично качество президентът Радев може да има всякаква позиция. Различно мнение имат и премиерите на Унгария и Словакия – Виктор Орбан и Роберт Фицо, но те поне имат полза от това.

 „Бях убеден, че точно преди това контранастъпление е времето за сядане на масата за преговори. Украйна беше в подем и аз дори го споделих с президента (Володимир) Зеленски, който точно в началото беше тук (в България). Споделих, че единственият начин е по-бързо да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир“, каза Радев.

Държавният глава обяснява, че е споделил своето мнение с украинския си колега Володимир Зеленски при визитата му в София. Обратно, сега Русия усещала военен подем и отхвърляла възможността за преговори. Зеленски бе в България в началото на юли – месец след като започна контраофанзивата. Тогава между двамата президенти възникна напрежение заради коментарите на Радев за започване на преговори за мир и предоставянето на оръжия.

Украинската контраофанзива наистина тече бавно, дори много по-бавно от това което очакваха съюзниците на Киев. Това е факт, който се признава и от видни западни анализатори и световни медии, като „Ню Йорк Таймс“. Причината е, че докато Киев подготвяше своето контранападение и изчакваше съвремени и по-точни оръжия от Запада, Русия имаше време да прегрупира войските си, да изпрати нови попълнения, да изкопае окопи и да се снабди с оръжия. По тази причина, както призна самият главнокомандващ украинската армия Валерий Залужни в статия, която той написа за списание „Икономист“, офанзивата е бавна и войната вече преминава във фаза на изтощение, което е от полза за врага.

Това обаче съвсем не означава, че тази контраофанзива не трябваше да започва, нито че щеше да има велик резултат от мирни преговори между Киев и Москва преди няколко месеца.

Официаната позиция на Украйна е, че ще преговаря за мир само при изтегляне на всички руски войници от нейна територия и няма да прави компромис за анексираните от Москва райони, включително полуостров Крим.

Русия твърди, че това вече са нейни земи и тя е провела референдуми, с които официално е поела контрола над тях.

Трудно е да си представим как Путин изведнъж решава да изтегли войските си от Украйна, за да започнат мирни преговори. За него това ще е победа на Запада, който той държи отговорен за войната в Украйна. Освен това, думите на Радев навяват усещане, че едва ли не Украйна е виновна за руската агресия и затова трябва да търси мир на всяка цена.

Отговорът на украинското посолство в София бе логичен.

“Сядането на масата с агресора, който идва с целта за унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция. Докато Русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир“, се казва в изявлението на посолството.

Проблемът с изказването на президента Радев не е, че обслужва интересите на Кремъл, защото Путин едва ли, ако го чуе, ще се възгордее и ще спечили войната за седмица, а че разделя обществото ни, което и без това е толкова поляризирано, че почти няма тема, по която да постига съгласие. Подобни изявления са най-вече в наша вреда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст