ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калин Стоянов заяви, че всеки упражнил насилие на протестите, ще бъде разследван

“Аз съм с премиера Денков за обстовен анализ на всеки отделен случай на насилие по време на протеста срещу БФС”, посочи вътрешният министър

“Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи”. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг.

“Всеки, който е превишил правата си, ще бъде наказан. Никой не трябва да се съмнява в това. Разпоредил съм системни проверки. Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ за отделните случаи на насилие по време на протеста на футболни фенове. Но не съм съгласен работата на министерството да е под общ знаменател за единични случаи, в които е имало превишаване на правомощие”, обяви той.

Вътрешният министър поздрави полицаите за добре свършената работа и подчерта, че за два часа са успели овладеят “тази невиждана вандалска агресия”, която е обзела голяма част от тълпата.

“Благодаря на премиера, че вчера потвърди, че лидер на партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да меси политически в МВР, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студия и социални мрежи”, заяви той по повод сутрешното интервю на съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков в ефира на Нова телевизия, в което по телефона се включи и самият Калин Стоянов. Двамата си отправиха остри критики на тема “Полицейски произвол и вмешателство в МВР”.

Стоянов отбеляза, че никъде нямало практиката да хвърчи оставката на вътрешния министър след подобни протести.

Главният секретар на МВР Живко Коцев от своя страна съобщи, че вече са идентифицирани полицейските служители, които на своя глава са си позволили да упражнят агресия върху мирни граждани.

Той отправи апел да се спре противопоставянето на обществото срещу полицията и полицията срещу обществото.

Директорът на СДВР Любомир Николов посочи, че са назначени проверки веднага след клиповете в социалните мрежи за полицейско насилие. “Образувах дисциплинарна проверка. Установено е за по-малко от 48 часа, че петима служители нарушават полицейските правомощия. Трима от тях са отстранени от длъжност. Срещу другите двама тече проверка, която да установи степента им на виновност. Отстранени са трима командири на отделение и двама старши полицаи. В хода на проверката се установяват и други служители, които евентуално са превиши правомощията си”, обясни той.

Вчера премиерът Николай Денков изрази готовност да подаде оставка, ако вътрешният министър не се разграничи и не заклейми всички форми на полицейско насилие.

По-рано днес пък стана ясно, че в утрешния ден (22 ноември) предстои извънредно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на БФС, проведен на 16 ноември 2023 г.

В комисията ще бъдат изслушани министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, заместник-главният секретар на МВР, директорът на главна дирекция “Национална полиция”, директорът на СДВР, директорът на главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и директорът на дирекция “Инспекторат”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст