ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Петков разкри, че Калин Стоянов е подаден като експерт от ГЕРБ

Съпредседателят на ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков заяви в ефира на Нова телевизия, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен за поста като експерт от ГЕРБ. По думите му при съставянето на кабинета те са търсели именно такъв човек, който да е максимално неутрален, с оглед на предстоящите местни избори.

Петков коментира и думите на Стоянов, който твърди, че съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ е направил опит за вмешателство в работата на МВР.

“След това решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален. И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някой. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него. И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение? Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема”, обясни той по темата и добави, че номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които са бивши депутати. Зад тях заставаме чисто партийно на 100%, подчерта още Петков.

Бившият премиер заяви, че не си спомня кой точно е предложил Стоянов, но е убеден, че е бил човек от ГЕРБ. Доколкото си спомням – или от Мария Габриел, или от Борисов, един от двамата, допълни той.

“Няма наш и ваш. В случая беше нает, предложена му позицията като експерт. За двата дни гонене… След като видяхме, че е млад, неполитически обвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Той каза, че не може да вземе сам това решение, преди да говори с жена си, което ние уважихме”, разказа още Петков, обяснявайки защо му се е “молил” два дни да заеме поста, както твърди вътрешният министър.

“Отиваме парламентарната група на почивка в средата на август. И изведнъж научаваме от новините, че Калин Стоянов сменя шефове на 17 областни дирекции на МВР, без да е проговорил с никой, без да каже на някой. Абсолютно негово право, но въпросът за нас е, когато сменяш 17 областни директора, дали правиш избора на база да има честни избори, те да си вършат работата”, продължи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

“Отидох да говоря с него тогава и му казах: Сигурен ли си, че някой не ти влияе за тези назначения? Защо ти поне не събра парламентарните групи или да ни уведомиш? Защо го правиш изненадващо от днес за утре?”, разказа Петков и призна, че се е страхувал от това, че някой му ги спуска.

Вътрешният министър Калин Стоянов обаче му отвърнал, че ако искат да му гласуват доверие по време на изборите, трябва да му оставят тези назначения.

По думите на Петков последният разговор между двамата е бил в средата на август.

“Ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка и министърът на следващата сутрин не само да каже, че е било ОК, ами е бил на кино”, заяви народният представител по повод протеста срещу БФС от миналата седмица. Според него ГЕРБ и ДПС са “скочили да защитават министъра”, сякаш е “въпрос на живот и смърт”.

Относно поисканата оставка на Калин Стоянов, съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ разясни, че тя не е искана конкретно от него, а от още 63-ма депутати от коалицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст