ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерството на правосъдието се присъедини към украинската Формула за мир

Министерството на правосъдието се присъедини към украинската Формула за мир, лансирана от президента на Украйна Володимир Зеленски, като част от опитите за слагане на край на войната и постигане на мир. 

Министър Атанас Славов обяви на форум с участието на представители на дипломатическите мисии в България, че Министерството на правосъдието подкрепя т. 7 от Формулата за мир, която касае възстановяването на справедливостта. 

“България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост. Ние също така подкрепяме създаването на международен трибунал, който да разследва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия”, заяви министър Славов, като припомни, че България е една от държавите, които се присъединиха към регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна, иницииран от Съвета на Европа. 

Министърът на правосъдието припомни, че България в момента е дом на множество украинци, които бягат от войната и руската окупация на украински територии. Според него българската прокуратура може да инициира криминално разследване и да обедини усилия с европейските си колеги, за да се съберат доказателства, които да бъдат ползвани по време на бъдещи международни дела.

Славов отбеляза още, че това, което не е направено още, но е негов специален ангажимент, е разследването според т.нар. универсална юрисдикция на българската наказателноправна система на престъпленията срещу човечеството и престъпленията на агресия. Той добави, че вече е инициирал разговори с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, за да започнат подобни разследвания, каквито са стартирали в различни европейски държави.

Министърът отново подчерта, че Правосъдното министерство работи по законопроект за промени в Наказателния кодекс, за да бъде записано като състав специфичното престъпление “агресия”. Очаква се проектът да бъде представен за обсъждане в следващите месеци. 

Славов обяви, че в следващите месеци ще посети Украйна като част от плановете за засилването на отношенията между двете държави в областта на правосъдието, като целта е да се подобри обмяната на опит по теми като съдебната реформа, реформите на институциите за ефективно противодействие на корупцията и гарантиране независимостта на съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст