ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ООН предупреди за опасност от масово избухване на болести в Газа

ООН обяви, че недостигът на гориво и влошаването на санитарните условия в Ивицата Газа създават перфектни условия за трагедия чрез разпространение на болести, предаде АФП.

УНИЦЕФ, агенцията на ООН за децата, заяви, че съществува сериозна заплаха от масово избухване на болести в обсадената палестинска територия.

“Без достатъчно гориво ще станем свидетели на срив на санитарните услуги. Така че тогава, освен минохвъргачките и бомбите, имаме перфектни условия за разпространение на болести и трагедия”, заяви говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър на брифинг в Женева. “Имаме отчаян недостиг на вода, фекалии са разпръснати из гъсто населените селища. Свидетели сме на липса на тоалетни и сериозни ограничения на личната хигиена и почистването”, предаде БГНЕС.

Елдър заяви, че рискът за загуби на още човешки животи в Газа се изостря значително, тъй като около 800 000 деца в анклава са изселени от домовете си.

“Ако достъпът на децата до вода и канализация в Газа продължи да бъде ограничен и недостатъчен, ще станем свидетели на трагично нарастване на броя на загиналите”, каза Елдър.

УНИЦЕФ е особено загрижена за риска от избухване на холера в ивицата Газа, като се опасява от експоненциално нарастване на детската смъртност в случай на избухване на епидемия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст