ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отстраниха полицаи от СДВР за насилие и превишаване на правата

МВР пресконференция главен комисар Живко Коцев

Главният секретар на МВР Живко Коцев обяви първоначалните резултати от проверките на МВР по повод безредиците в София заради протестите срещу БФС от миналата седмица. “Вчера заявих, че след протеста сме предприели мерки, които да изяснят защо се стигна до насилие. Образувани са две проверки. Едната е вътрешноведомствена, разпоредена от СДВР. Втората включва дирекция “Инспекторат”, разкри Коцев. 

“Ние сме изяснили полицаите, които са си позволили да превишат правомощията си. Не трябва да се делим. Трябва да се обединим срещу хулиганските действия и произвола на някои полицаи. Не можем да слагаме под един знаменател всички служители на МВР. Според нашите анализи на протеста можеше да се случат много по-тежки неща. Искам да отправя апел да се спре с политиканстването и даването на мнение и оценки от хора, които не са експерти. Всичко това намалява мотивацията на нашите служители. Тяхното самочувствие е достатъчно накърнено. Имаме волята да се справим с черните овце вътре в системата, които дават лош имидж на МВР. Уверявам ви, че няма да търпим хора, които не искат да работят и да се развиват”, заяви главният секретар.  

“Веднага след протеста съм се самосезирал по повод разпространените кадри за полицейско насилие”, съобщи на брифинг директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов. “Образувах дисциплинарна проверка, която за по-малко от 48 часа установи петима полицейски служители, които са превишили правата си и нарушения на служебната дисциплина. Трима от тях вече са отстранени от длъжност. При другите двама продължава вътрешното разследване за изясняване на фактите и тяхната степен на виновност. Отстранените полицейски служители са един командир на отделение и двама старши полицаи. В хода на същата проверка се установяват и други служители, които ще понесат отговорност за своите действия”, категоричен бе той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст