ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От 1 януари минималната работна заплата става 933 лева, обяви Асен Василев

Министерство на финансите Асен Василев

В проекта на бюджет за 2024 година са заложени значителни публични инвестиции. По последната редакция те са 9.983 млрд. лева, почти 10 млрд. лева, което е 25% увеличение спрямо разчета за 2023 година.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на обсъжданията на проектобюджета на държавата за догодина в рамките на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От думите му стана ясно, че предвиденият дефицит е в размер на 3%, както е по Маастрихтските критерии, което позволява на България да отговори на изискванията, необходими за влизане в еврозоната.

Василев обяви, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата става 933 лева. Новият размер на мининималните заплати ще стане факт, ако депутатите приемат проектобюджета.

Василев даде пример, че в Черна гора през 2023 година минималната заплата е 1042 лв., в Северна Македония е 946 лева, а в Сърбия тя е 1070 лева. Той обясни, че това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас и добави, че от всички съседни държави ние сме на опашката. 

Министърът отбеляза, че успоредно с нарастването на заетостта, което предвиждат, се очаква безработицата в страната да следва тенденция към намаляване. По думите му темповете на намаляване са относително ниски, тъй като безработицата е относително ниска. Той допълни, че очакват средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3.9 процента.

Асен Василев добави, че в резултат на дискусии с партиите в парламента, които са поискали да се намали приходната част на бюджета, това е станало факт с 2.4 млрд. лева, както и на капиталовите разходи с 2.4 млрд. лева. 

Министърът обясни, че се запазват редица политики. Той отбеляза, че данъчната система е напълно запазена, както и че няма да има промени в данъчните ставки. Единствената промяна е по линия на европейската директива за 15% корпоративен данък за компаниите с оборот над 1.5 млрд. лева. Василев допълни, че в България това са основно чужди компании, с майки-собственици в други държави от Европейския съюз. От гледна точка на общата корпорация по думите му данъчното бреме не се увеличава.

Финансовият министър обърна внимание и на запазването на данъчния кредит за отглеждане на дете, който е 6000 лева. Запазва се и политиката на финансиране на образованието. Учителската заплата ще продължи да бъде в размер на 125% от средната работна заплата за страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст