ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още 127 млн. лв. за фирмите по процедурата “Разработване на иновации”

Мярката е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

До края на ноември ще бъде обявено началото на кандидатстване по процедурата „Разработване на иновации в предприятията“. Тя е с бюджет 127 млн. лв. и е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Това отбеляза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на форум „Отговорно бизнес поведение“, организиран от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия“, в качеството си на Национална контактна точка за България на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Министерството на иновациите и растежа продължава чрез различни финансови инструменти, насърчава компаниите да инвестират в нови технологии и зелени проекти. В момента активна за кандидатстване е процедурата „Внедряване на иновации“. По нея ще се финансират компании за придобиване на съоръжения, машини, оборудване, „ноу хау“ и други. Подкрепят се фирмите да стават по-модерни и екологично отговорни, в синхрон с насоките на ОИСР и съобразявайки се с въздействието върху околната среда и обществото, отбелязва министър Стойчева.

Предстои Фондът на фондовете да обяви финансиране на проекти, насочени към кръгова икономика и в частност енергийна и ресурсна ефективност под формата на гаранционен продукт в размер на 198 млн. лева. По линия на Българската банка за развитие има различни възможности в подкрепа на иновативни и зелени проекти на малките и средни предприятия.

„Насърчаваме участието на представители на българския бизнес в повече световни изложения. Работим усилено да превърнем България в иновационен хъб за Югоизточна Европа. Мисията ни е да трансформираме страната ни като място за нови технологии и да сме пример за внедряване на по-ефективни и по-добри начини за развитие на бизнеса“, казва министър Стойчева.

Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия представи по време на форума приоритетите и задачите си като Национална контактна точка за популяризиране на насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за отговорно бизнес поведение. Бойко Таков – изпълнителен директор на ИАНМСП, обясни, че целта на събитието бе да запознае бизнеса с дейността на НКТ по насърчаването на Eкологично, социално и корпоративно управление (ESG) и Корпоративната социална отговорност (CSR). Идеята е да се повиши информираността на българските предприятия за възможностите и предимствата на отговорното бизнес поведение, като предпоставка за устойчив икономически растеж и конкурентоспособност в процеса на интернационализация. Бяха дадени и няколко добри примера на Националните контактни точки в Италия, Франция и Полша за разрешаване на възникнали „спорове“ посредством медиация.

Предложена беше и идеята за изграждане на национален портал с добре селектирана и подредена, удобна, лесно достъпна и ясно структурирана информация, която компаниите биха могли да използват  за своята саморегулация и самооценка по скалата на  Eкологичното, социално и корпоративно управление (ESG).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст