ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пекин и Рияд са договорили валутен суап за 7 млрд. долара

Централните банки на Китай и на Саудитска Арабия са подписали суапово споразумение в националните им валути на стойност около 7 млрд. щ. долара. Сделката задълбочава връзките им точно когато държавите от Близкия изток и в световен план полагат усилия да прехвърлят по-голяма част от търговския си оборот извън суровия петрол във валути, различни от зелените пари. Контрактът е тригодишен за максимум 50 млрд. юана или 26 млрд. сауд. риали, става ясно от официалното изявление на двете страни. Китай, който насърчава използването на юана в трансакции с едри износители на енергия и суровини, е най-големият търговски партньор на саудитците.

Суаповият доовор ще “помогне за засилване на финансовото сътрудничество” и “ще улесни по-обикновените търговски сделки и инвестиции” между двете държави, посочва в официално изявление Народната банка на Китай. Подобни коментари направи и централната банка на Саудитска Арабия.

Сделката е последното доказателство за засилващите се връзки между Пекин и Рияд. Въпреки че саудитското кралство отдавна е един от основните китайски доставчици на черно злато, бизнес отношенията между двете страни се разраснаха през последните години. Саудитският петролен гигант “Сауди Арамко” инвестира милиарди долари в китайския сектор за петрохимикали, а Рияд се старае да привлече китайски технологични компании.

Китайският президент Си Дзинпин посети Саудитска Арабия през миналата година, като двете държави подписаха принципно споразумение на стойност 50 млрд. щ. долара.

Пекин и Рияд работят все по-тясно и по геополитически въпроси. През март Китай помогна като посредник за сближаването между Саудитска Арабия и Иран. А на 20 ноември делегация от Близкия изток, ръководена от саудитския министър на външните работи, отпътува за Пекин за обсъждане на деескалация на войната между Израел и “Хамас”. През август саудитците получиха покана да се присъединят към групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), като фактическото им включване се очаква да стане през януари 2024-а, заедно с още пет други държави, между които Иран, Обединените арабски емирства и Аржентина.

Саудитска Арабия е най-големият световен износител на суров петрол и стълб на създадената през 70-е години на миналия век система на петродолари, при която износът на черно злато се осъществява в щатската валута.

Въпреки че поддържа от десетилетия фиксиран курс на риала към долара, Рияд вече се старае да засили отношенията си с ключови търговски партньори, между които и Китай, което е част от плановете на правителството да диверсифицира националната икономика извън енергията. Същевременно, официални саудитски представители периодично отхвърлят идеята, че кралството ще започне да продава петрола си на Пекин или на други важни вносители във валути, различни от зелените пари.

Освен Саудитска Арабия, и други ключови производители на черно злато, между които ОАЕ и Ирак, също планират или проучват начините за извършване на търговски сделки извън петролните във валути, различни от щатската.

С увеличаването на броя на страните, които полагат усилия да намалят зависимостта си от зелените пари, китайските суапови контракти станаха все по-важни и разпространени през последното десетилетие. Глобалните централни банки са ги използвали в рекордни количества през първото тримесечие на тази година, което е доказателство за растящото значение на юана на международната сцена и за пренасочването на търговските трансакции с Китай в локалните валути вместо в американската.

В края на септември общият баланс на китайските суапови линии в чуждестранни валути е скочил до поредната си “височина” от 117.1 млрд. юана, по данни на Народната банка на Китай. Институцията има 29 активни суапови споразумения с комбинирана квота от над 4 трлн. юана. От суаповите линии за финансиране на търговията с Китай планират да се възползват и Аржентина и Бразилия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст