ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пет организации не подкрепят бюджета на Общественото осигуряване

Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара принципно дават своята подкрепа за предложения бюджет на Държавното обществено осигуряване.

За разлика от тях – Съюзът за стопанска иницатива, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) не подкрепят бюджета на Държавното обществено осигуряване. Към тях се присъединяват и синдикалните организации КТ “Подкрепа” и КНСБ, които са против предложения бюджет, като имат някои условия към финансовия министър, стана ясно от дискусиите по време на заседанието на тристранката.

От КТ “Подкрепа” припомниха как през лятото служители на НОИ протестираха по повод ниските си възнаграждения. В тази връзка те коментираха, че заложеното за 2024 г. увеличение от 11.6 млн. лева в разходите за персонал в бюджета на Държавното обществено осигуряване ще покрие само най-необходимото на база 2023 г., свързано с минималната работна заплата и с увеличаването на максималния осигурителен доход.

В същото време от КТ “Подкрепа” смятат, че трябва да има 20% увеличение на ръста на доходите на работещите в системата на Националния осигурителен институт.

По отношение на максималния осигурителен доход от КТ “Подкрепа” подкрепят намерението на финансовия министър да го увеличи, като припомнят, че те от много отдавна са заявили, че максималният размер на пенсията трябва да е 40% от максималния осигурителен доход. От синдикалната организация смятат обаче, че предложеното увеличение на максималния осигурителен доход е много малка стъпка в тази посока, като отбелязват, че те имат готова формула и могат да предложат вариант за нейното достигане в рамките на пет години, така че тя да отговаря на изискванията на Кодекса за социално осигуряване.

От друга страна от КТ “Подкрепа” предупреждават, че в случай че Народното събрание приеме увеличението на данъчната осигурителна тежест за работещите и за пенсионерите, като освен това се стигне до намаляване на разплащанията в брой, без преди това да бъдат намалени банковите такси, то разполагаемият доход ще намалее и това ще бъде в противоречие с целта на министър Асен Василев да повиши жизнения стандарт и то на най-засегнатите и уязвими групи.

От КТ “Подкрепа” подкрепят актуализацията на пенсиите, увеличаването на вдовишката добавка на 30% от 1 юли 2024 г., но са против предложената социална политика по отношение на обезщетенията. Те, както и колегите им синдикалисти от КНСБ, не подкрепят замразяването на минималния дневен размер на обезщетението за безработица на 18 лева и на максималния – на 85.71 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст