ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Кирил Топалов получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“

Министър-председателят акад. Николай Денков връчи годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Кирил Топалов. Той е изтъкнат писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик. Проф. Топалов бe отличен за неговия изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

„Тази награда отива при един от красивите умове на България. С интелекта и скромността си той показа на България как трябва да изглежда един интелектуалец, който държи на принципите си и морала“, с тези думи се обърна премиерът Денков към носителя на наградата проф. Кирил Топалов. 

В словото си министър-председателят подчерта, че най-важното е да не влиза в глупави битки, в които най-често победителят и победеният са еднакво бити. Той изтъкна, че дребните битки са безсмислени и ако политиците чуят тези думи, България със сигурност щеше да е едно по-добро място.

От своя страна проф. Топалов благодари за високата чест, която му се оказа. И коментира, че за него това е най-голямата държавна награда, която дава правителството и едно толкова компетентно жури. Професорът отбеляза, че над 40 години е преподавал историята на Паисий Хилендарски и възрожденската литература.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст