ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджет 2024 ни отдалечава от еврозоната, предупреждава Васил Велев

васил велев

Бюджетът е сметнат нереалистично и той ни отдалечава от еврозоната, защото съдържа риск за прекомерен дефицит. В момента влизаме в криза. 

Това заяви в интервю за БНТ председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Припомняме, че вчера, 21 ноември, се проведе заседание на “тристранката” и представителите на АИКБ заявиха своята позиция и по държавния бюджет за 2024 г., и по тези – на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване.

Васил Велев бе категоричен, че този бюджет е по-щедър, но – с парите на бъдещите данъкоплатци. Председателят на УС на АИКБ обясни, че според предоставената им средносрочна прогноза само за един мандат дългът на страната ще се увеличи двойно – от 36 млрд. лева на 66 млрд. лева. Също така по думите му лихвите по обслужване на този дълг ще се увеличат четири пъти – от 650 млн. лв. на 2.25 млрд. лева.

Велев обърна внимание, че българските капитали напускат страната, повече отколкото чуждите – идват в България, защото няма добър бизнес климат. Той допълни и че с бюджета за 2024 г. ситуацията няма да се подобри, а напротив – ще се влоши.

Според икономиста публичните инвестиции, които са заложени като рекордна стойност, няма да се реализират. Първо, защото няма готови проекти, второ, защото, ако се реализират, дефицитът ще е много по-голям от този, който е планиран.

Той обясни, че бюджетът залага необосновани ръстове, които се различават сериозно от прогнозата на Европейската комисия за ръст на икономиката. 

Велев коментира и обезщетенията за безработни, като заяви, че статистиката показва, че безработицата расте, а те – не. Икономистът подчерта, че трябва да се предприемат антикризисни мерки 

Той даде положителна оценка за това, че има национален план за действие по заетостта, където се обучават безработни, за да намерят работа, но по думите му това не е достатъчно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст