ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и на Украйна

национална детска болница

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това стана с гласовете на 152 народни представители. 57 гласуваха “против”, а “въздържали се” нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а “Възраждане” и БСП гласуваха “против”.

Дебатите около законопроекта предизвикаха вълна от напрежение и горещи спорове.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за “34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000”, и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна, вместо те да служат за нуждите на нашата армия. “Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка”, подчерта той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС. “Не разбрах защо трябва да стоя тук в залата, докато вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези”, обърна се той към БСП.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък обяви, че давайки тази техника на Украйна, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна, и разкритикува, че никой не коментира кой ще плати транспорта на БТР-ите. Според него вероятно отново България ще поеме този разход.

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува. “Няма причина за политически истерии, но явно това е част от амплоата на някои народни представители в това НС”, каза той и добави, че не трябва да допускат емоционални изказвания, които целят да плашат българското общество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст