ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ заплашва 20 банки с “климатични” глоби

еврозона евро ецб

Европейската централна банка е предупредила двайсетина кредитни институции, че ще ги глоби, ако не коригират пропуските в управлението на климатичния риск, твърдят добре запознати с въпроса лица. В писма, изпратени през този и през миналия месец, ЕЦБ е определила индивидуални крайни срокове на всяка банка, временно до края на март 2024-а, да решат установените проблеми, допълват информираните източници. И посочват също, че т. нар. периодични плащания на глоби представляват сериозна ескалация на нетърпимостта на европейските централни банкери към изоставащите субекти.

ЕЦБ предупреждава периодично, че кредиторите не полагат достатъчно усилия, за да се подготвят за сривове на стойността на активите им от природни шокове или от риска клиентите им с големи въглеродни отпечатъци да бъдат изхвърлени от бизнеса. А банковият надзорник на еврозоната коментира, че наказанията стават все по-предпочитан инструмент за принудителното спазване на изискванията в някои области.

Глобите, с които в момента заплашва ЕЦБ, могат да нарастват всеки ден и да достигнат до 5% от средните им дневни приходи. За банка с годишен доход от 10 млрд. евро, например, това би означавало дневна глоба от 1.4 млн. евро.

Предупрежденията на ЕЦБ са поредното доказателство, че Европейският съюз засилва натиска върху финансовия сектор да подобри начина, по който подхожда към рисковете от екологичното, социално корпоративно управление (ESG). През октомври Европейският банков орган обяви, че ревизира рамката, определяща капиталовите изисквания за по-добро включване на ESG.

ЕЦБ, която освен за определянето на лихвената политика отговаря и за надзора на банките от еврозоната, има на разположение няколко лоста. Те включват и изпълнителни правомощия, които могат да продължат до шест месеца, ако банката не отстрани правилно оригиналното нарушение.

Тежестта на констатираните недостатъци от европейските централни банкери е различна за отделните кредитни институции, поради което едва ли всички те ще бъдат глобени, посочват запознатите с въпроса лица.

ЕЦБ упражнява директен надзър върху 109 банки, които са от най-голямо системно значение за европейската банкова система. Членът на изпълнителния борд на институцията Франк Елдерсон изтъкна в изказване през този месец, че “някои банки не са откликнали” на временния краен срок – края на март 2024 година. Той е посочил като пример, че има кредитори, които “все още не са направили адекватна материална оценка” на влиянието на климата и на природните рискове върху портфейлите им, което, според него, е “базова отправна точка за управлението на заплахи от всякакъв произход”.

И други изследвания показват, че европейските банки изостават в изпълнението на финансирането на зелените цели. Анализ на базираната във Великобритания организация с идеална цел ShareAction, която проучва зелените финансови ангажименти на най-големите 20 кредитни институции в ЕС, Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия, констатира, че “целевите параметри и оповестяването им не са пригодени за въпросната мисия и могат да стигнат до подвеждащи твърдения”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст