ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел и “Хамас” се споразумяха за четиридневно прекратяване на огъня

военен контрол

Израел прие споразумение за спиране на огъня в ивицата “Газа”, което включва размяна на заложници за палестински затворници, предаде ДПА, цитирана от БТА. Мнозинството от израелския кабинет гласува в полза на сделката с ислямистката групировка “Хамас”, съобщи днес канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху. Според информацията най-малко 50 жени и деца, отвлечени в ивицата Газа, ще бъдат освободени по време на четиридневното примирие. В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни от своите затвори.

В текста се казва, че след като първите 50 заложници бъдат освободени за четири дни, паузата в боевете ще бъде удължена с още един ден за всеки следващи 10 освободени заложници.

“Правителството на Израел, ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) и службите за сигурност ще продължат войната, за да върнат вкъщи всички заложници, да завършат елиминирането на “Хамас” и да гарантират, че няма да има нова заплаха за Държавата Израел от Газа”, се казва още в съобщението.

Споразумението включва и допускане на хуманитарна помощ в Газа, в това число гориво. Според Нетаняху Червеният кръст ще получи достъп до останалите заложници, отвлечени при нападението на “Хамас” на израелска територия на 7 октомври.

Освобождаването на заложниците ще започне приблизително 24 часа след като сделката бъде одобрена от всички страни, заяви високопоставен служител на Белия дом, който говори пред Асошиейтед прес при условие за анонимност. Обявеното споразумение между “Хамас” и Израел за размяна на заложници, държани от ислямисткото движение в ивицата Газа, срещу палестински затворници включва трима американски граждани, включително тригодишно дете, предаде Ройтерс, също цитирайки високопоставен служител на Белия дом.

Преди гласуването на кабинета, до което се стигна след шестчасово заседание, продължило до рано сутринта, Нетаняху каза, че войната срещу “Хамас” ще бъде възобновена след изтичането на примирието. “Ние сме във война и ще я продължим. Ще продължим, докато постигнем всичките си цели”, изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст