ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Влизането в Шенген и еврозоната ще ни донесе ръст на БВП между 3 и 5 процента

Министерски съвет Богдан Богданов

Заедно с бизнеса и с двустранните търговски камари искаме ясно да заявим, че икономическото развитие и икономическата сигурност на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в eврозоната. 

Това заяви министърът на икономиката и индустрията на България Богдан Богданов, който заедно със своя румънски колега – министърът на икoнoмикaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и туpизмa Щефaн-Paду Oпpя, посети ГКПП “Дунав мост”. 

Богданов бе категоричен, че България и Румъния вече са доказали своите предимства. Той подчерта, че двете страни вече не са дестинации, в които може да се произвежда на ниска цена, с ниско платена работна ръка, а са местата, в които се създават бъдещите иновации на Европа.

Той обясни, че опашките от камиони и затрудненото преминаване на границата пречат на бизнеса. По думите му, ако Европа иска да запази своята конкурентоспособност, ние трябва да постигнем заветната си цел – България и Румъния да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство, бизнесът да бъде конкурентоспособен и да спомага за икономическото развитие на Европа и региона. 

Според него загубите, които търпи бизнесът заради това, че България не е в Шенген, са значителни. Той обясни, че изчакванията в определен период от време само на тежкотоварния трафик са над шест часа. Министърът подчерта, че няма как Европа да е конкурентоспособна, ако превозвачи и тези милиони камиони, които пресичат граници, изчакват по шест часа да преминат.

Богданов прогнозира и че при включването на България в Шенген и еврозоната се очаква ръст на брутния вътрешен продукт  (БВП) между три и пет процента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст