ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За домакинствата депозитите остават основна алтернатива за инвестиране

мазнинките на фискалния резерв печалба

В края на октомври тази година сумата на депозитите на неправителствения сектор* продължава да расте и тя вече е в размер на 122.67 млрд. лв. (65.6% от БВП**). Принос за това имат и фирмите и домакинствата. Годишното увеличение е с  9.1 процента. Все пак има известно забавяне в този процес, тъй като годишното повишение през септември тази година беше с 9.4 процента. Това четем в анализа на Българската народна банка.

Въпреки все още ниските нива на лихвените проценти, депозитите на домакинства и НТООД продължават да растат. Те са вече в размер на 76.96 млрд. лв. (41.2% от БВП) в края на октомври. Сумата се увеличава с 10.3 процента спрямо същия месец на 2022 година.

Годишният ръст на влоговете на домакинствата през септември тази година беше почти същия – 10.5 процента.

Депозитите на нефинансови предприятия са 42.50 млрд. лв. (22.7% от БВП) в края на октомври. В сравнение със същия месец на миналата година те се увеличават с 8.4 процента. Прави впечатление, че фирмите намаляват паричните средства, които заделят в банките. Годишното повишение през септември тази година беше 8.8 процента.

Влоговете, които финансовите предприятия са направили в банките, също намаляват – с 5.5 на сто на годишна база през октомври и в края на месеца достигат 3.21 млрд. лв. (1.7% от БВП). През септември тази година също имаше спад, като годишното понижение беше с 5.6 процента.

* Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

** При БВП за 2023 г. в размер на 186.94 млрд. лв. (прогнозни данни на БНБ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст