ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обявиха “Евксиноград” за обект от националната сигурност

Министерският съвет на Република България прие постановление за изменение и допълнение на ПМС №181 от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

С постановлението се допълват правомощията на началника на Националната служба за охрана като ръководител на служба за сигурност и се определя стопанство „Евксиноград” и прилежащи обекти за стратегически обект с оглед функционирането на обекта като представителен държавен обект и статута на лица с особена важност за функционирането на държавното управление на Република България и чужди държави.

“Евксиноград” е първата и най-старата извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство. Намира се на 8 километра северно от Варна, край брега на морето. Известен е с великолепните си градини и е паметник на парковото изкуство от световна величина. Дворецът е недвижима културна ценност от национално значение.

Целият “Евксиноград” се разпростира върху близо 900 декара земя, собственост на българската държава. Той включва освен основната постройка на двореца, оранжерии за редки растителни видове и живи цветя, френска градина и английски парк, винарска изба с ново засадени лозя, спортен комплекс, няколко ваканционни вили, бившата резиденция на държавния глава, хотелска и административна част с ресторант, както и няколко постройки, където в миналото са се помещавали царската прислуга и конюшнята.

В резиденция “Евксиноград” има възможност да се организират посещения-разходки. Разходките се провеждат от екскурзоводи по точно определен маршрут и се организират след предварително изпратена заявка на електронната ни поща e-mail: euxinograde@government.bg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст