ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС и ГЕРБ-СДС поставиха условия на ПП-ДБ, за да подкрепят промените в данъчните закони

ДПС и ГЕРБ-СДС поставиха условия на финансовия министър Асен Василев и ПП-ДБ, за да подкрепят предложенията за промени в данъчните закони на първо четене.

Припомняме, че една от предложените промени в данъчните закони за следващата година бе прагът за плащания в брой да бъде намален наполовина – от 10 хил. на 5 хил. лв., с цел ограничаване на сивата икономика. Интересен факт обаче е, че въпросното предложение, което дойде от правителството не беше обявено от Министерството на финансите при публикуването на текстовете за обществено обсъждане.

Мярката безуспешно беше предлагана през годините и от предходни правителства, но така и не намери подкрепа. Всъщност тя не е български патент – в Италия например прагът за разплащания в брой е 1000 евро, а в Гърция е дори още по-нисък – 500 евро.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгневи на идеята за така наречения “бонус-донос” – финансов стимул срещу информация за укрити данъци. Той обаче похвали финансовия министър Асен Василев, че в последните няколко дни „изключително активно“ работел с депутатите. “Намирам за нужно да кажа, че с подобен подход много по-лесно ще се решат проблемите, които имат хората в некоалицията”, коментира бившият премиер.

От ДПС отхвърлиха възможността за бламиране на данъчните промени, но срещу приемане на техните условия. “Нищо не е бламирано. Нека да видим колегите и с другите какво ще правят. Смятам, че няма да се стигне дотам. Между първо и второ четене ще има множество корекции, които ние ще предложим”, заяви от кулоарите на парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В отговор на въпрос той коментира, че по данъчните закони рамката е изяснена. За което сме „за“, ще бъдем „за“, за което сме „против“ – ще бъдем „против“, обясни той.

Проблемът е, че евентуално отхвърляне на първо четене на предложенията за промени в данъчните закони означава, че те не могат да бъдат внасяни отново през следващите три месеца, а това на практика ще доведе до невъзможност за приемане на бюджета за следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст