ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нидерландия: Партията на Рюте няма да се коалира с Вилдерс, но може да го подкрепи

Дилан Йешилгьоз-Зегериус
Дилан Йешилгьоз

Дилан Йешилгьоз, лидерката на Народната партия за свобода и демокрация, заяви, че формацията й няма да участва в управлението на Нидерландия

Дилан Йешилгьоз, лидерката на най-голямата дясноцентристка партия в холандския парламент, изключи възможността да се присъедини към потенциална коалиция, доминирана от Герт Вилдерс, но каза, че може да подкрепи такова правителство отстрани.

Това може да проправи пътя за правителствена коалиция между крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс и дясноцентристкия Нов социален договор на Питер Омцихт.

„Големите печеливши са Партията на свободата и Новият социален договор. След 13 години ни подхожда друга роля“, заяви Йешилгьоз, лидер на либерално-консервативната Народна партия за свобода и демокрация – партията на премиера в оставка Марк Рюте, пред репортери в Хага в петък.

„Но ние ще направим възможен дясноцентристки кабинет. Ние ще подкрепим конструктивните предложения, така че това е форма на толерантност“, добави тя според обществената телевизия NOS.

Вилдерс бързо реагира в X, бившия Туитър, като каза, че решението на Народната партия за свобода и демокрация, взето преди началото на коалиционните преговори, е „много разочароващо“.

„Много жалко. Надявам се да променят мнението си, защото да управляваш е по-добре от това да бъдеш толерантен“, каза Вилдерс.

Партията на Вилдерс някога беше толериращ партньор на първото правителство на министър-председателя в оставка Марк Рюте, което се състоеше от неговата партия и християндемократическата Християндемократически призив и управляваше от октомври 2010 г. до ноември 2012 година. Вилдерс подкрепи това правителство в парламента, но нямаше министри в кабинета.

Ако Народната партия за свобода и демокрация стане толериращ партньор за правителство, ръководено от Вилдерс, това би било забележително обръщане на ролите.

Ходът на Йешилгьоз също оказва по-голям натиск върху Новия социален договор на Омцихт и фермерската партия Фермерско-гражданско движение да решат дали са готови да работят с Вилдерс в следващото правителство.

Очаква се преговорите за коалиция да продължат месеци, тъй като партиите се притесняват да се свързват с крайнодясната Партия на свободата. Формирането на последното правителство отне рекордните 299 дни — този път може да отнеме дори повече време.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст