ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В София, Пловдив, Варна и Велико Търново се очакват шествия и протести по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени

домашно насилие

Протести и шествия по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени под мотото „Нито една повече“ и срещу полово базираното насилие организират неправителствени организации в София от 17:00 часа пред Съдебната палата, в Пловдив от 16:00 часа пред Съдебната палата, във Варна от 17:00 часа пред Общината и във Велико Търново от 17:00 часа пред Съдебната палата, предаде БТА. Сред организаторите на събитията е колективът “Феминистки мобилизации”, който продължава да алармира за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие. Отправят се искания към българските институции за незабавни действия, които да адресират физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу всекидневно нарастващото институционално насилие, хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ+, деца и жени, както и за преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора.

По неофициална статистика, цитирана от колектива, поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на 2023 г., а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници всекидневно.

От днес до 10 декември – Международният ден за защита правата на човека, друга неправителствена организация “Алианс за защита от насилие” започва инициативата „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Целта е да се увеличат инвестициите за предотвратяване на насилието срещу жени и момичета, да се гарантира точното изпълнение на Закона за защита от домашно насилие и да се предоставят специалните мерки и програми за пострадалите. От Алианса напомнят, че насилието срещу жените е най-широко разпространеното нарушение на правата на човека в световен мащаб.

В Италия през последните дни имаше многохилядни митинги под надслов „Нито една убита Джулия повече“, провокирани от убийството на 22-годишната студентка Джулия Чекетин. От началото на настоящата година до 19 ноември в Италия са извършени 295 убийства, от които 106 – на жени. От тях 87 жени са жертви на домашно насилие, включително 55 – убити от настоящите си или бившите си партньори, показват данни в седмичен доклад на италианското министерство на вътрешните работи, публикуван на сайта на ведомството.

В интервю за БТА в началото на ноември главният комисар на МВР Живко Коцев отбеляза, че през 2023 г. в България се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза тогава главният секретар на МВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст