ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Хамас” освободи още 17 заложници, Израел – 39 палестински затворници

Вторият етап от освобождаването на заложници от “Хамас” завърши успешно след известно забавяне поради разногласия за допускането на камиони с хуманитарна помощ в северната част на Ивицата “Газа”, предаде БНР.

Още 13 израелски граждани – шест жени и седем деца и тийнейджъри, както и четирима тайландци бяха освободени късно снощи след 50 дни в плен на “Хамас”. Те бяха предадени на Международния комитет на Червения кръст и преминаха към границата на Ивицата “Газа” с Египет, а след това се отправиха към Израел. Част от освободените бяха приети в болницата Шеба. Приятел на един от освободените заложници сподели: “Не зная как точно се чувствам в тази странна ситуация, но съм щастлив и развълнуван”.

Премиерът на Тайланд Срета Тависин съобщи, че тайландските заложници са в добро психическо състояние и са поискали да се свържат с роднините си.

Израел освободи 39 палестински затворници – жени и младежи на възраст под 19 години. Стотици палестинци на Западния бряг ликуваха след завръщането им, носейки ги на ръце, докато скандираха, ръкопляскаха и развяваха палестински флагове.

Палестински представител заяви, че “Хамас” ще продължи да спазва четиридневното примирие с Израел, започнало в петък. То бе използвано от хуманитарни организации, за да евакуират пациенти и медици от болници в северните райони на Ивицата Газа.

В петък “Хамас” освободи 24 заложници, а 39 палестински затворници бяха пуснати от Израел.

Германският външен министър приветства освобождаването от “Хамас” на втора група заложници, сред които отново има четирима души с двойно германско и израелско гражданство. В публикация в платформата “Екс” Аналена Бербок изрази “облекчение” като посочи, че “мислите ѝ са и с тези, които все още са в ръцете на “Хамас”. Тя увери, че продължава работата за освобождаването на всички.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст