ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Василев: Президентът се изказва по Закона за държавния бюджет с фалшива новина

Президентът се е изказал за Закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини. Това обяви министърът на финансите Асен Василев по време на брифинг в Министерски съвет.

“Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху Закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента, тъй като неговият служебен кабинет отказваше да предложи бюджет и трябваше ние да го направим”, поясни той. 

По думите му  държавните финанси трябва да продължат да подпомагат хората и да развиват икономиката ни, като в същото време запазим 3% бюджетен дефицит.

“Неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с дефицит от почти 8%. Всичко това, според мен, в опит да дерайлира членството на България в еврозоната. 3% дефицит е напълно постижим и тази година и догодина, изпълнението към края на октомври е с дефицит от 0,8%”, смята финансовият министър.

Министърът коментира и вноската за „Газпром”.

„Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях. За да изчистим и това вървят и промени в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да си събере напълно вноската от „Газпром”. Защо президентът я защитава, а не данъчните постъпления в българската хазна може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев”, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст