ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Институтът за пазарна икономика представя “Алтернативен бюджет”

Днес, 27 ноември, в клуб “Перото” от 10.00 часа, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи своя “Алтернативен държавен бюджет”, нещо, което той прави вече 21 години поред.

Предложението на ИПИ е израз на тяхната убеденост, че държавната намеса и преразпределение през бюджета трябва да са ограничени, публичните разходи трябва да са ефективни, а процесът на бюджетиране – предвидим и прозрачен.
„Алтернативен бюджет“ на ИПИ се осъществява с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман”.

Главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов обясни в интервю за БНР, че в алтернативния им бюджет предлагат увеличение на разходите, но по-малко в сравнение с това, заложено в проектозакона на Асен Василев.

По отношение на приходите – основният принцип, който от ИПИ следват, е такава данъчна система, която подкрепя растежа, насърчава предприемчивите и тези, които инвестират и се трудят, но тези, които го правят на светло. От ИПИ настояват да се запази системата с ниски данъци, но с широка данъчна основа и без никакви вратички в закона.

Богданов предупреждава, че има много дупки в българската данъчна система и заради това в алтернативния бюджет има предложения как с по-ниски данъчни ставки бюджетът да събира достатъчно приходи, така че дефицитът да е по-нисък от предлагания от Асен Василев.

По думите на Богданов в алтернативния им бюджет дефицитът е по-близък до нула. Според него с нужните реформи може да се постигне балансиран бюджет

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст