ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инфлацията в Япония се повиши за първи път от четири месеца

инфлация риск

Основният индекс на потребителските цени в Япония се повиши с 2.9 процента на годишна база през октомври. Това е първото повишение на ключов показател за инфлация от четири месеца, според данни от Министерството на вътрешните работи и комуникациите на Япония.

Базисната инфлация, която изключва цените на храните, които са доста волатилни, беше 2.8 процента през септември. Това беше най-ниското ниво за предходните 13 месеца и за първи път от август 2022 г. инфлацията беше под 3 процента.

Японски анализатори, анкетирани от Nikkei, посочват, че намаляването на енергийните субсидии през септември стои зад нарастването на инфлацията. И ако през септември сметките за електроенергия и цените на газта паднаха съответно с 24.6 на сто и 12.5 на сто, то през октомври тази цифра се забави съответно до 16.8 на сто и 10.2 процента.

Нарастването на инфлацията през октомври, макар и слабо, породи опасения сред инвеститорите, че централната банка на Япония може да прекрати политиката си на отрицателни лихви. Това може да се случи през април, според експерти, интервюирани от Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст