ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кафето и какаото в складовете в ЕС са под заплаха от унищожение

кафе

Стотици хиляди тонове кафе на зърна и какао, съхранявани в складовете на Европейския съюз, могат да бъдат унищожени съгласно закон на ЕС, приет през юни, забраняващ вноса на стоки, произведени от обезлесяване и детски труд. Това съобщава Financial Times.

„Производителите трябва да продадат тези запаси от кафе и какао по време на преходния период (до декември 2024 г.), в противен случай ще трябва да ги продадат извън Европейския съюз или да ги унищожат“, коментира Памела Коук-Хамилтън, главен изпълнителен директор на Международния търговски център ( ITC).

В складовете в Европа има около 200 хиляди тона какао и 150 хиляди тона кафе. Според изданието обаче, все още няма ясни инструкции от Брюксел и правителствата на страните-членки на ЕС по отношение на тях, а това е необходимо, за да се предотврати унищожаването на запасите.

От Intercontinental Exchange, една от основните платформи за търговия с фючърси на кафе и какао, заявиха, че се опасяват, че объркването около дефиницията на складираните стоки ще “окажат отрицателно въздействие върху търговията със стоки и отговорното и ефективно управление на риска”. Експерти казват, че това може да причини смущения, засягащи „цялата верига на доставки от фермера до потребителя“.

Според изданието, около 70 процента от какаото идва от Кот д’Ивоар и Гана. Най-големите производители на кафе са Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст