ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КОНПИ загуби дело за 2 милиона срещу починалия ген. Стоян Тонев

Ген. Стоян Тонев побърза да сложи каруцата пред коня.

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество загуби окончателно дело за 2 млн. лева срещу покойния вече бивш шеф на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Стоян Тонев.

Става дума за исковете за отнемане на имущество, които комисията заведе преди седем години срещу Тонев, които след това бяха насочени срещу съпругата му Величка и децата им.

Делото за конфискация започна, след като през 2017 г. военната прокуратура прати на съд ген. Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.

КОНПИ пък започна проверка за имуществото на ген. Тонев в периода от 2005 г. до 2015 г. и установи несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн. лева. През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Сред имуществото на фамилията, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния район „Оборище“, гараж, автомобил „Фолксваген“, имоти в село Грашево край Велинград и край язовир „Батак“, пари от продажба на имоти и др.

В крайна сметка Софийският градски съд и апелативният съд в София отхвърлиха изцяло исковете на КОНПИ срещу Тонев и наследниците му. Комисията оспори пред Върховния касационен съд (ВКС), но той отказа касационно обжалване и приключи спора.

Стоян Тонев беше обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лева от неизгодни договори. След смъртта му наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина. Тя беше обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“. Кадурина беше оправдана вече на две инстанции по това дело, като се очаква окончателно решение на ВКС. Срещу нея КОНПИ също заведе дело за отнемане на имущество за над 2,8 млн. лева, което още не е приключило.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст