ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външното ни министерство позволи на самолета на Лавров да прелети през България

лавров

България е дала разрешение за преминаването на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство. Изключението от европейските санкции е валидно заради участието на Лавров в заседанието на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. То ще се проведе на 29 ноември и 1 декември в Скопие.

Дипломатическото разрешение за прелитане е временно и важи 3 часа преди и 72 часа след определената дата. То обаче не се отнася за членове на делегацията на руския външен министър , които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на Европейския съюз, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна, уточняват от външното ни министерство.

В понеделник говорител на Европейската комисия уточни, че първия дипломат на Москва може да пътува до държава от ЕС или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна. А Лавров каза че “България изглежда е обещала на Македония да отвори въздушното си пространство”.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст