ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 28 ноември 2023 г.

Проектът за бюджет беше одобрен на първо четене от ресорната комисия

Проектът за държавен бюджет за следващата година беше одобрен на първо четене от ресорната парламентарна комисия. 13 депутати подкрепиха най-важния финансов закон, а против бяха шестима. Финансовата рамка е разчетена при очакване икономиката да отбележи растеж от 3,2 на сто. 

Според министъра на финансите Асен Василев, ако цялата капиталова програма се осъществи в представения вариант, растежът ще надхвърли прогнозите. 

Предстои бюджетната комисия да обсъди бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Пенсионираме се рано, но с малки пенсии

пари

България е на едно от челните места по най-ранно пенсиониране в ЕС, като преди нас са само 7 държави. Но пък минималната ни пенсия от 523 лв. (267 евро) ни поставя на предпоследно място от 28 страни – зад нас е само Литва.

Според финансиста Емил Хърсев проблемът може да бъде решен като се увеличи броя на работещите пенсионери и се вдигане възрастта за пенсиониране. Просто трябва да работим по-дълго, за да получаваме по-достойна пенсия през последната част от живота си.

Това, разбира се, е изключително болезнена тема. Франция например бе изправена пред революция заради решимостта на правителството да вдигне пенсионната възраст.

Проект на ЕСО и румънски енергийни фирми е обявен за проект от общ европейски интерес

електроенергия

Европейската комисия включи съвместния проект „Кармен 2“ между българския електропреносен оператор ЕСО и румънските преносен оператор „Транселектрика“ и разпределителното дружество Delgaz Grid S.A.  в шестия списък с проекти от общ европейски интерес. Проектът е насочен към дигитализация и разширяване на електропреносната мрежа на България и Румъния с цел модернизиране и увеличаване на нейните преносни способности за присъединяване на новоизграждащите се ВЕИ мощности. 

Проектът „Кармен 2“ предвижда до 2030 година да бъдат изпълнени инвестиции, целящи  подобряване стабилността на мрежата и увеличаване на нейния капацитет, постигане на ефективност на разходите за разпределение на електроенергията, внедряване на механизми за управление на потреблението, оптимизиране работата на електроенергийната система. Реализацията на проекта „Кармен 2“ ще насърчи трансграничното сътрудничество между България, Румъния и съседните държави Унгария, Молдова и Украйна. 

Конституцията се променя с консенсуси, а не с компромиис, смята Радомир Чолаков

Конституцията трябва да се променя с консенсуси, а не с компромиси, каза в началото на заседанието на парламентарната конституционна комисия председателят ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. По време на заседанието ще бъдат обсъдени предложенията за изменения в структурата и състава на Висшия съдебен съвет в проекта за промени в Конституцията.

В заседанието участват министърът на правосъдието Атанас Славов, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, заместник главният прокурор Мария Павлова, председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ивайло Дерменджиев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Председателят на ВКС Галина Захарова представи позицията на Пленума на съда, според която се подкрепя предложението за разделяне на ВСС на два съвета – Прокурорски и Съдийски. ВКС предлага още за председател на ВКС и ВАС да могат да бъдат назначавани само съдии от съответния съд. Предлага се още от парламентарната квота да не могат да бъдат номинирани лица, пряко ангажирани с политическа дейност.

Олаф Шолц: Енергийната криза в Германия не приключила

бундестаг берлин германия

Енергийната криза в Германия “определено не е приключила” и високите цени на природния газ все още оказват натиск върху икономиката на страната, каза на законодателите германският канцлер Олаф Шолц. Най-голямото европейско стопанство е сред най-тежко ощетените държави от решението на Русия да ограничи доставките на синьо гориво по газопроводите до Европа през миналата година. То повиши рязко енеригйните разходи и принуди Берлин да предостави милиарди евро, за да облекчи бремето от раздуващите се сметки за електроенергия и газ. Германия е единствената държава от Г-7, за която Международният валутен фонд прогнозира спад на БВП през 2023 година.

Цените на природния газ все още са над прекризисните си равнища, но все пак са доста под тавана, определен от правителството, което ще позволи отмяната на енергийните субсидии през идната година, посочил Шолц в изказване пред парламента на 28 ноември. Той е добавил, че газовите хранилища на страната са толкова пълни, че не очаква каквито и да били внезапни ценови скокове през тази зима. И е уверил, че “ако все пак цените на енергията отново неочаквано скочат драматично, правителството винаги е готово да предприеме контрамерки в кратки срокове”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст