ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерите на Великобритания и Гърция се скараха за древногръцкото културно наследство

акропол акропола атина партенон партенона

Неочакван скандал възникна в отношенията между Великобритания и Гърция. Премиерът Риши Сунак отмени срещата си с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Причината беше интервю с ръководителя на гръцкото правителство по Би Би Си, в което той критикува факта, че Британският музей продължава да съхранява „Мраморите на Елгин“ или „статуите на Партенона“, колекция от древногръцки скулптури, откарани на Острова през 19 век. Всъщност, освен всичко друго, на провалената среща трябваше да бъде решена и съдбата на съдбата на тази колекция.

“Ройтерс” съобщи за отмяната на планираната днес среща между премиерите на Великобритания и Гърция, която трябваше да бъде проведена на „Даунинг стрийт“ 10. Това стана по решение на премиера Риши Сунак.

Както обясниха пред “Таймс” източници от британското правителство, причината е телевизионно интервю на гръцкия премиер пред “Би Би Си”, в което той сравнява продължаващото “присъствие” на древногръцко културно наследство в Британския музей с „разрязването на Мона Лиза на две части“.

Освен това, в същото интервю Мицотакис не опроверга информацията, че лидерът на британската опозиция сър Киър Стармър е обещал на Гърция да върне въпросното наследство в родината му.

От кабинета на британския премиер са коментирали пред агенцията, че отношенията с Гърция са изключително важни за Обединеното кралство и че двете страни трябва да работят заедно за разрешаване на глобални проблеми като нелегалната миграция. От британското правителство, говорейки при условие за анонимност, са отбелязали още, че „предвид скандала около мраморите е решено, че не би било уместно да се проведе среща“.

Колекция от древногръцки скулптури, фризове, метопи и други фрагменти от украсата на Партенона и други структури на Атинския акропол са били “прибрани” по заповед на британския дипломат и военачалник Томас Брус (седми граф на Елгин) в началото на 19 век. Предполагало се е, че тези реликви ще бъдат на по-безопасно място във Великобритания, отколкото в самата Гърция, която по онова време е част от Османската империя. „Мраморите Елгин“ (както ги наричат ​​във Великобритания) или „Скулптурите на Партенона“ (наименование в Гърция) се съхраняват в Британския музей в Лондон.

Дебатът между Великобритания и Гърция за мястото на скулптурите продължава от много десетилетия. Сега те преживяват ново обостряне. През декември 2022 г. стана известно, че по това време повече от година са се водили тайни преговори между Британския музей и гръцкото правителство. Британският музей обаче казва, че действа в рамките на закона и няма намерение да демонтира колекцията, „защото тя разказва уникалната история на нашето общо човечество“.

Министерството на културата на Обединеното кралство настоява, че страната не е готова да се откаже от правото си да притежава тези произведения на изкуството и смята, че връщането на мраморите на Гърция би създало опасен прецедент.

Пресслужбата на министър-председателя Риши Сунак наскоро потвърди, че няма планове за връщане на артефакти на Гърция.

Гръцкият премиер вече изрази недоволството си от отмяната на срещата със Сунак, като каза, че зад това стои нежеланието на британската страна да реши въпроса за връщането на Гърция към нейното културно наследство. „Позицията на Гърция по въпроса за скулптурите на Партенона е добре известна на всички“, казва Мицотакис. „Надявах се, че ще имам възможност да обсъдя този въпрос с моя британски колега. Всеки, който вярва в правотата и справедливостта на своята позиция, никога няма да се страхува да чуе противоположни аргументи.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст