ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проектът за бюджет беше одобрен на първо четене от ресорната комисия

Проектът за държавен бюджет за следващата година беше одобрен на първо четене от ресорната парламентарна комисия. 13 депутати подкрепиха най-важния финансов закон, а против бяха шестима. Финансовата рамка е разчетена при очакване икономиката да отбележи растеж от 3,2 на сто. 

Според министъра на финансите Асен Василев, ако цялата капиталова програма се осъществи в представения вариант, растежът ще надхвърли прогнозите. 

Предстои бюджетната комисия да обсъди бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

По-рано управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета, който – ако не се реализират рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г. Радев представи становището на централната банка на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъжда фискалната рамка за догодина. 

Гуверньорът видя “положителни” моменти в процеса, като първият от тях е възможността бюджетът да бъде приет до края на годината. Освен това настоя и за повишаване на минималното ниво от 4,5 млрд. лева на фискалния резерв.

“Да се направи опит в рамките на 3-годишната бюджетна прогноза да се осигури намялаващ тренд на бюджетния сефицит, също така по отношение на бюджетните разходи – разбира се, говоря за реалните бюджетни разходи. Също така от гледна точка на несигурната среда, в която се намираме, да се заложат допълнителни буфери в бюджета за 2024 година, а също така и в тригодишен хоризонт”, препоръча Дмитър Радев.

От своя страна, министърът на финансите Асен Василев представи параметрите на бюджета за догодина и призова депутатите да разгледат много внимателно капиталовата програма. Той обърна внимание на философията на бюджетната рамка.

“Няма как да станем богата държава, ако поддържаме работната ръка евтина. Няма нито една държава, която с евтина работна ръка е забогатяла. Начинът да станем развита държава, да настигнем средвоевропейското ниво е чрез инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-висока производителност, по-високи заплати”, каза финансовият министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст