ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ресорната парламентарна комисия одобри на първо четене проектобюджета на ДОО

Заседанието на Комисията по труда, социалната и демографската политика на НС; председателят на комисията Деница Сачева и Севим Али.

Парламентарната комисия по социалната политика одобри на първо четене проектобюджета на ДОО, който предвижда минималната пенсия за стаж и възраст да стане става 580 лева, а социалната пенсия за старост – 307 лева. 

В проектобюджета се залага ръст на т. нар. вдовишка добавка, която ще се увеличи от 26,6% на 30% от 1 юли догодина. По данни на Националния осигурителен институт над 680 000 възрастни хора получават този вид добавка.

Минималният осигурителен доход от първи януари ще е равен на предвидената минимална заплата от 933 лева. Максималният осигурителен доход ще се повиши до 3750 лева, като спрямо сегашния му размер ръстът е от 350 лева.

Проектобюджетът предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се и на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се увеличи от 780 на 933 лева.

Работодателите ще плащат болничен за първите два дни, а не за първите три.

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за следващата година е в размер на 24,343 милиарда лева.

 Държавата планира да събере от осигуровки 12,73 милиарда лева. Недостигът, който ще се покрие от бюджета, е малко над 11 милиарда лева.

 За пенсии ще се разходват 21,606 милиарда лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст