ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Санкции за над 120 хил. лева са наложени на снегопочистващите фирми в София

Санкции в размер на над 120 хил. лева са наложени на снегопочистващите фирми в София. Това съобщи пред БНР директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков. “Направихме всички възможни усилия, за да бъдат изчистени пространствата. Имаше установени нарушения. Фирмите са санкционирани. След санкциите проблемите са отстранени. Но има още работа. Имаме и санкционирани търговски обекти за непочистени тротоари пред техните площи – те са 33. Фирмите са санкционирани на над 120 хил. лева за непочистени улици и спирки в размер”, посочи Неделков.

По думите му почистването около обществените сгради е отговорност на общината. Там, където не са взети мерки, фирмите са санкционирани, подчерта той.

Директорът на Столичния инспекторат обяви, че на общинското предприятие, което почиства в столичния район “Красна поляна”, ще бъде направена цялостна ревизия, за да бъдат установени проблемите и да може да заработи както трябва. Той все пак отбеляза, че места в София, където няма никакви установени проблеми и не са налагани санкции.

Неделков отчете, че повечето договори на снегопочистващите фирми изтичат през 2025 г. Дотогава там, където е необходимо, те ще бъдат “мотивирани” чрез санкции, коментира той и добави, че досега няма обжалвана санкция, която да е спечелена от фирмата в съда.

Директорът на инспектората и днес обикаля столичните улици, за да види каква е обстановката. “По пътните платна няма проблем. Работата във вътрешнокварталните улици продължава. През нощта имахме обработки в планинските части на районите Витоша и Банкя. Днес през деня продължаваме”, каза той.

Все още продължава работата и по премахването на падналите клони и дървета в София, каза Неделков, като поясни, че Столичният инспекторат не контролира този процес.

Директорът също така изтъкна, че работещите в инспектората не са достатъчни: “Капацитетът на инспектората е изключително малък. От щатна бройка 424 служители, в момента работим 305, като в тях влизат и служителите в майчинство и дългосрочен болничен. Ще направим всичко необходимо, за да стегнем човешкия ресурс до капацитет, необходим за справяне със ситуацията. Нашата работа е контролна и превантивна”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст