ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Философията на проектобюджет 2024 е да не продаваме евтина работна ръка, смята Асен Василев

Асен Василев

Философията на предложения проектобюджет за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка. Няма как да станем богата държава, ако поддържаме евтина работна ръка. Това отбеляза финансовият министър Асен Василев по време на обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси на първо четене на новите бюджетните закони за 2024 година – план-сметката на държавата и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Смятам, че за да стигнем средноевропейското ниво на развитие трябва да правим повече инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-високи заплати. „Затова залагаме ръст на заплатите от 11 процента – два пъти повече от инфлацията, при запазване нивото на данъчните ставки и с единственото изключение вдигането на данъка печалба на големите корпорации на 15 процента“, отбелязва министър Василев.

За всички е ясно, че българската икономика в годините беше свързана много с големите икономики на Европейския съюз, защото ръстът ни беше свързан с износа. Със стимулиране на вътрешното потребление този ефект може да бъде отслабен и ако там икономиките вървят надолу, то при нас също може да има спад, но той не е толкова драматичен, посочва Василев. Факт е, че в година, в която европейските икономики са на ръба на рецесията, ние можем да се похвалим с ръст на БВП от 1.8-1.9 на сто „Това всъщност е успех за нашата икономика и за нашите производители“, категоричен е министър Асен Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст