ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисията по отбрана подкрепи ратифициране на договора за бойните машини „Страйкър”

Тодор Тагарев

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи законопроекта за ратифициране на международен договор „Придобиване на бойни машини “Страйкър“, „За“ гласуваха девет депутати, „против“ – пет , а един се въздържа, предаде БТА.

Договорът е подписан на 26 септември тази година в САЩ и на 17 ноември – в София. Международният договор е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-ото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“, съобщи Пентагонът в началото на септември. Корпорацията „Дженеръл дайнамикс“ е основният доставчик на въоръжението. Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията „Страйкър“.

Прогнозната стойност на договора е 1,208,560,357 щатски долара, а срокът на валидност на офертата изтича на 15 декември. Предложената от американската страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 година. Посочените цени в договора са без включени данъци и такси.

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят – през първото тримесечие на 2028 година. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 година и 2027 година, с темп на доставките от десет машини на месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст