ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европол задържа украинска кибербанда, действала в 71 страни

киберпрестъпност

Банда украински киберпрестъпници бе разбита от полицейски инспектори от Украйна, Франция, Германия, Норвегия и САЩ, съобщи Европол. По време на операцията е бил задържан и ръководителят на бандата, действащ от Украйна и в основата на източване на стотици милиони евро от жертвите си.

По време на съвместната операция силите на реда са претърсили 30 имота в Западна и Централна Украйна, по-специално в Киев и Черкаси, както и във Виница и Ровно, уточни Европол.

Тридесет и две годишен мъж, заподозрян, че е шеф на бандата, както и четирима съучастници са били арестувани по време на тези акции. Над 20 следователи от Франция, Германия, Норвегия и САЩ са били пратени в Киев, за да помогнат на местната полиция.

В съобщение Европол определя операцията като “безпрецедентно усилие” на полицейските и съдебните власти на няколко страни, действали заедно с Европол и Евроюст. Операцията е позволила да бъде разбита в Украйна кибергрупата и да бъдат задържани ключови фигури в основата на големи киберакции, свързани с искане на откуп от жертвите на кибератаките, казва Европол.

Паралелно с операцията Европол е обособил виртуално командване в Нидерландия, за да анализира в реално време данните, събрани по време на обиските в Украйна.

Киберпиратската група е атакувала организации в 71 страни, успяла е да зарази с вирус 250 сървъра и да причини загуби, прехвърлящи няколкостотин милиона евро. Тези кибератаки са били насочени срещу големи компании и са парализирали техните дейности.

Престъпната група е действала по модела на незаконна компания с членове, които са играели различни роли. Всеки е бил специализиран в отделна област на киберпиратството, разказва Кристоф Дюран, заместник ръководител на Службата към френската полиция за борба с кибепрестъпността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст