ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Електроиндустрията отново е с най-голям дял в износа на България

пари борса успех

Електроиндустрията за трета поредна година е с най-голям принос в износа на България. Според данни на Евростат към края на август генерираният от сектора експорт е 17.4 процента, на фона на общия спад на износа на България от 7.6 процента.  

На този фон обаче има и някои проблеми. Държавата трябва да контролира вноса на компоненти за енергийната индустрия. Това призовават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), в която члeнуват 90 български и международни компании с общ годишен оборот около 1 млрд. лева.

Нерегламентираният внос на компоненти е проблем за чуждестранните инвеститори, за малкия и среден бизнес, за крайния потребител, за българската държава, която получава по-малко приходи в хазната. Представители на БАСЕЛ са информирали за проблема контролиращите органи, но в резултат са получили линк към ЕС регламент от 11 страници.

Според д-р инж. Димитър Белелиев, председател на БАСЕЛ, контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай. Той засяга продукти, които са внесени у нас по неправилен начин, с фалшиви документи, или пък официално, но не отговарят на стандартите за енергийна ефективност и безопасност за здравето. Практика е в декларациите да се обявяват по-високи от реалните стойности. Разминаването между декларираните и реалните показатели на един трансформатор, например, се разбира чак след като той се даде за скрап.

Най-често нелегалният внос включва кабели, които се използват масово в строителството, предпазители, трансформатори. Нелегално внесените от Турция кабели съдържат повече желязо, отколкото мед. Това води до големи загуби и нарастване на сметките за ток на крайния потребител.

„В съседна Гърция“, коментира д-р инж. Белелиев, „не може да внесеш нито един продукт в енергийния бранш преди контролиращите органи да направят всички възможни тестове“. Така държавата в южната ни съседка е решила проблема с нелегалния внос от Китай и Турция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст