ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Искаме да научим кой е предложил идеята за продажба на държавна земя, обяви Иван Христанов

Иван Христанов зам. мин.на земеделието

Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това заяви пред БНР Иван Христанов, лидер на партия “Единение“, бивш заместник-министър на земеделието.

Той изрази острата си реакция срещу възможността държавата да започне да продава земи от Държавния поземлен фонд.

“Ние сме твърдо против земя от Държавния поземлен фонд да бъде продавана на когото и да е, когато и да е и по какъвто и да е начин. Нямаме положителна реакция към това съмнително предприятие, което по странен начин виждаме заложено в прогнозите за 2025 година. Като партия вярваме, че има три стълба, на които се гради както нашата политическа философия, така и България. Това са идентичност, земя и суверенитет. България има най-висока концентрация на собственост на земя в цяла Европа. Това означава, че малко хора контролират прекалено много земя и не позволява да се развива средното и малкото земеделие”, изтъкна той.

Той подчерта липсата на достатъчно оранжерии у нас. 

“Това се случва, защото има проблем със собствеността на земята, с поливането, с топлината. Бях започнал да роботя, като заместник – министър, през Държавния поземлен фонд да оформим оранжерийни клъстери. Държавата да направи сондажите, да изкара геотермална енергия, да осигури отоплението, пътната инфраструктура и поливането и да започнем да даваме готова инфраструктура под наем, за да се възроди оранжерийното градинарство и овощарство”, обясни Христанов.  

Искаме да научим от господин Василев и от господин Денков кой е създател на идеята за продажба на държавна земя и какви са мотивите зад нея, посочи Христанов. 

“Проверих всички документи. В Закона за бюджета в глава „Земеделие“ има заложени допълнителни 340 млн. лева. Намерих писмото на министъра, в което той без да заеме позиция, казва: „Ако искате да ви осигурим тези 340 млн., ние трябва да продадем 700 хил. декара, които в момента се използват за оземляване на малки и средни стопани“, каза той.

“Започнах да звъня на колеги от парламента, от министреството и от сектор “Земеделие”. Навсякъде чух един и същи отговор: “Зад това нещо стои едно държавно предприятие”. Който купи тази земя, ще я купи на безценица – на 55% от пазарната ѝ стойност”, подчерта Иван Христанов.

Той смята също, че се извършва завладяване на земя чрез компенсаторни записи. 

“Сделки с компенсаторни записи през последните 10 години са правени изцяло в полза на големи земеделски конгломерати. Тук се готви специален подарък”, категоричен е той.

Христанов коментира случващото се на политическата сцена в момента.

“Съдейки по фарса, който се разиграва последните дни, виждаме една изключително неадекватна позиция на господин Пеевски, който е галеникът на българската политическа система. Той си позволява да казва: „Вие не се справяте добре“. Но ние не видяхме справяне от негова страна. Тази сутрин господин Лорер, очевидно изразявайки позицията на ПП,  легитимира Пеевски. Той се бил променил за добро. Това е изключително разочароващо. Легитимират човек, който не е оставил и един положителен отпечатък в своята политическа кариера. Нашият поглед към бъдещето е, че ще продължи това завземане на държавата от Пеевски. Отново ще трябва да ходим на протести”, прогнозира той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст