ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кой ще плати на хората за преживения стрес?

зима

Част от страната продължава да бедства след обилния снеговалеж през уикенда, а пълният хаос в малките населени места продължава. В някои градове и села хората останаха четири дни на тъмно, а някои и на студено.

Частично бедствено положение заради няколкодневната липса на ток бе обявено и в най-малката община на Велико Търново – Сухиндол. Наложи се кметските наместници да купуват и да носят вода и храна на хората по селата, а домът за болни с деменция в село Горско Косово е на генератори. На всичкото отгоре не работят клетките на мобилните оператори и хората нямат връзка с близките си. С две думи – зимата още не дошла, но държавата вече изпадна в ступор.

Ами, ако до пукването на пролетта ни връхлетят още три-четири подобни снеговалежа?

Целта не е да обсъждаме цял месец кой е виновен, а да стане ясно най-накрая, че поне месец преди първото паднало листо, т. нар. компетентни ведомства и служби трябва вече да разполагат с екшън план за всякакво развитие на есенно-зминия сезон, както и с предварителна организация за справяне с кризи или реакция в екстремна ситуация.

Много е вероятно цялата бъркотия през отминалите почивни дни да се случи отново, защото традицията у нас открай време повелява, че дори и да е средата на януари, силният студ и обилният снеговалеж винаги ни идват изневиделица и ни хващат неподготвени. Със сушата и жегата през август е същата работа. Виновни все няма, защото ни е връхлетяло божие отмъщение, неподвластно на човешки контрол.

Абстрактни виновни имаме в изобилие, организация – никаква.

Какво оправдание може да има фактът, че в неделя телефоните 112, тези на ВиК и др. цял ден са били недостъпни и не са осигурявали информация на хората? Никой не можа обясни и друго недоразумение – защо помпените станции, заради които беше спряна водата в множество селища, нямат агрегати?

Ако при такива ситуации се предвиждаха сериозни глоби и неустойки за всички звена по веригата, те щяха да са по-добри стопани и отдавна да са се научили как и с какво да реагират при бедствия. Другото си го знаем от десетилетия – хаос и безхаберие. Чудно докога ли?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст