ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На над 600 млн. щ.д. се оценяват петте най-големи български проптех фирми

42% от компаниите в сектора развиват дейността си извън пределите на страната

Около 200 млн. долара е размерът на финансирането, което успяват да привлекат българските проптех компании през последните пет години. Най-успешните от тях към момента се оценяват на над 605 млн. долара. Данните са от Bulgarian Proptech Mapping Report 2023 – първия публичен доклад, представящ картината на иновативния сектор у нас, изготвен от Proptech.bg.

„Технологиите днес преобръщат всичко, дори консервативния свят на недвижимите имоти. Неслучайно българските проптех компании привличат милиони долари финансиране – трансформацията е налице. От ключово значение за участниците е да се адаптират максимално бързо. Това ни мотивира да създадем проптех мапинг, който да представи картината на този пазар,

да улесни връзката между имоти и технологии,

да подпомогне прозрачността и комуникацията между заинтересованите страни”, казва Георги Павлов, инициатор на доклада и създател на първата българска проптех общност Proptech.bg.

Докладът обхваща стартъпи, създадени през последните десет години, от които около 55% вече са успешно финансирани. Общо 42% от компаниите развиват дейността си на международния пазар, докато останалите функцонират изцяло в България, сочат данните от мапинга. В представените дружества към настоящия момент работят над 1000 души.

Най-успешните компании насочват дейността си към улесняване на транзакциите с недвижими имоти, създаване на различни софтуерни решения за по-ефективна хибридна работа в офисите, използване на биометрични данни за контрол, IoT базирани устройства за създаване и управление на умни домове.

“Развитието на проптех пазара през последните няколко години е лавинообразно. Според статистиката, броят на стартъпите в сектора се увеличава повече от 2 пъти от 2019 г. насам, достигайки 30 компании през 2021 г. и 45 към днешна дата. Придържайки се към последните тенденции и иновации, можем да отключим огромен потенциал и да създадем изключително ефективен и ориентран към новите нужди на потребителите пазар”, казва Боян Буров, ръководител на акселераторска програма в Pi Labs и съставител на проптех мапинга за 2023 година.

Компаниите, представени в доклада, са разделени в пет подкатегории според процеса, който подпомагат. Те обхващат етапите на „Финансиране и инвестиции“, „Проектиране и изграждане“, „Пазар и транзакции“, „Управление и процеси“, както и насочената към крайните потребители категория Live&Work.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст