ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Право на изключване” предвиждат промени в КТ за дистанционната работа

Заседанието на Комисията по труда, социалната и демографската политика на НС; председателят на комисията Деница Сачева и Севим Али.

Работещите от разстояние ще имат „право на изключване“ – това предвижда проект за промени в Кодекса на труда, който беше приет с пълно единодушие на първо четене от парламентарната социална комисия. Това право дава възможност на работниците да не отговарят на комуникация по време на междудневната и седмичната почивка. 

Председателят на комисията Деница Сачева от ГЕРБ-СДС предложи преди второто четене, на среща с участието на бизнеса и синдикатите, текстовете да се допълнят още. Тя посочи, че да се работи от разстояние е едно от желанията на младите хора, търсещи работа. 

“Същевременно това е и част от всички тези нормативни документи, които предстои да бъдат приети, за да има по-добър баланс между професионалния и личния живот”, допълни Сачева.

Вносител на промените е Министерският съвет, а целта им е да се осигури по-голяма гъвкавост и да се гарантират здравословни и безопасни условия на труд при дистанционната работа.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст