ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът Денков: Политическите игри с бюджета на НЗОК са опасни за здравето

корупционното дъно, Денков

“Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето. Неприемането на план-сметката на Здравната каса вчера, 28 ноември, в ресорната комисия е удар по лекарите и по пациентите”.

Това заяви в началото на правителственото заседание министър-председателят акад. Николай Денков. Той напомни, че планираният бюджет за здраве за 2024 година е рекорден – с над 1 млрд. лв. повече от този за 2023 година и възлиза на 8 млрд. лева.

Денков обясни, че над 3 млрд. са предвидени за болниците. Включително има 60 млн. лв. допълнително, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи.

Премиерът посочи, че приоритет е засилването на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и социално значими заболявания. Той уточни, че се работи по развиването на нови програми за ранно диагностициране на заболяванията. По думите му за всичко това има финансиране в бюджета.

Той обясни, че друг приоритет е електронизацията, която ще гарантира изсветляването на системата. Според него по този начин ще стане ясно къде отиват парите на българските данъкоплатци и дали се изнасят незаконно лекарства. Денков посочи, че затова електронизацията, включително и е-рецептите са ключова част от здравната реформа. И добави, че дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики.

Премиерът заяви, че държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници и да подобри условията за работа на младите специалисти. Също така тя търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите и намаляването на техния брой.

Денов обясни и че третият приоритет на правителството е изсветляване на процеса на управление на болниците. И даде задача на министъра на здравеопазването да мобилизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, Инспектората и Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. Премиерът подчерта, че иска резултатите да бъдат обявявани публично.

Денков уточни, че целта е дълбока реформа в здравеопазването, която да сложи край на познатите проблеми. Той обърна внимание, че това не става само с пари, а с промени в управлението, в контрола, и с повишаване на прозрачността в здравната система. Премиерът изрази надежда, че в координация с Народното събрание правителството ще успее да осъществи тази реформа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст