ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването

Румен Радев мин.на енергетиката

До края на деня електрозахранването навсякъде в страната трябва да бъде възстановено

В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването. Това стана ясно от данни, представени от енергийния министър Румен Радев на пресконференция в Министерския съвет. Поводът бе усложнената метеорологична обстановка у нас от последните дни, която стана причина за спирания на ток в редица населени места. Министърът поясни, че данните са актуални към 11.00 часа днес, а обстановка е динамична.

В мрежа „Запад“ се работи по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 населени места. Общо 9507 са засегнатите абонати.

В мрежа „Север“ се работи по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 населени места. Засегнатите абонати са общо 8234, предимно в областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, частично в Силистра и община Горна Оряховица.

По направление „Юг“ няма населени места без електрозахранване. За населено място се брои всяко място, в което има дори и една къща. Броят абонати не е равен на броя хора, които са засегнати.

До края на деня електрозахранването навсякъде в страната трябва да бъде възстановено. “Ние издаваме съответните ограничителни заповеди за периодите на отстраняване на авариите от такъв мащаб. Периодът за изтичане на тези заповеди е в 23:59 часа на 29 ноември”, каза ресорният министър, цитиран от БТА. При темпото, с което се работи, би трябвало днес между 15:00 и 17:00 часа. да се възстанови електрозахранването. Приоритет са тези, при които има най-много абонати към съответния трафопост. Много са случаите на един абонат към един трафопост.

При всеки отделен мрежови експлоатационен район има отделни планове за действие при обилни снегонавявания, поледици, обледявания и ураганни ветрове. По тях се структурират и действат аварийните групи. Всеки такъв състав има своя специална механизация. В Министерството на енергетиката е направен разбор за констатираните слабости и проблеми, които се оказали немалко. Ще се проведе допълнителна среща с представители на регионалното министерство, МВР, екоминистерството, Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието, “тъй като субординацията е водеща и показа редица слабости при работата и справянето в криза”, отчете Радев. И допълни, че превенцията трябва да е резултат на “осъзнати слабости и на планирани обмислени действия след това, а не нещата да се оставят на самотек година след година”.

“Очевидно е, че сме в процес на сериозни климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват. Трета поредна година устойчиво има периоди, в които се запазва дълго време жизнеността в листната маса на дърветата. Стават жълти, червени, но не падат, нямаме слани, а имаме достатъчно високи температури. След това първият мокър сняг, комбиниран със силен вятър, води до трошене на дървета и клони”, каза министърът. Това налага преосмисляне на действията в сервитутните зони. Според Радев е “невежо” твърдението, изразено в общественото пространство, че липсва на контрол по изпълнението на плановете за есенно-зимния период. “Имаме планирани действия, които са изпълнявани за всяко едно от дружествата, както и за електроенергийния системен оператор”, подчерта той.

В отговор на въпрос правят ли се проверки в електроенергийните дружества и как те са изпълнили плановете си, министърът отговори, че докладите, с които разполага, са на Министерството на енергетиката, а не на КЕВР. Как се действа в изпълнение на аварийните планове, ще се установява тепърва. Есенни проверки за зимния сезон са били направени и има доклади и резултати за всеки обект.

Радев е озадачен, че при цялата информираност за трафопостове и абонатни номера се оказва, че не може да се направи разграничение кои от тези номера са на помпени станции за водоподаване, а те не са част от критичната инфраструктура. “Трябва да станат ясни приоритетите при отстраняване на авариите, така че при едновременно дефектирали или незахранени 12 000 трафопоста да е ясно как да се действа и колко екипа да се изпратят”, отбеляза той.

За компенсациите за абонатите, останали десетки часове без ток, министърът заяви, че това е нещо, което трябва да се провери и уточни в отношенията между абонатите и съответния доставчик на услугата. Министерството на енергетиката не е доставчик на услугата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст