ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рияд предложил да инвестира в Иран, за да не задълбочава войната между Хамас и Израел

Саудитска Арабия е предложила на Техеран да засили сътрудничеството и да инвестира в ощетеното от санкциите иранско стопанство, ако Ислямската република престане да насърчава регионалните си партньори да превърнат войната между Израел и Хамас в по-голям конфликт. Офертата е била отправена директно и чрез множество канали след атаката на Хамас срещу еврейската държава на 7 октомври и последвалото нахлуване на изрелски войски в ивицата Газа, твърдят официални представители на арабски и западни страни, запознати с въпроса.

Възможността за задълбочаване на ангажиментите между Рияд и Техеран е била лансирана и по време на срещата между иранския президент Ебрахим Раиси и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман на извънредната срещата на високо равнище на държавните и правителствени лидери от Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига на 11 ноември в Рияд, твърдят добре информираните лица.

Раиси бил сред първите лидери, с които е разговарял принц Салман след атаката на Хамас. Според източници на агенция “Блумбърг”, иранският президент бил поканен на срещата на върха в Саудитска Арабия защото кралството било разтревожено, че израелско-палестинският конфликт ще се разрасне в регионален. А предложението на Рияд за инвестиции и сътрудничество било резултат от опасенията от очакваните последствия след възстановяването на сраженията в Газа когато изтече примирието между двете страни. И особено от акциите на бунтовниците Хути срещу плавателни съдове на израелски собственици в близост до саудитското крайбрежие.

“Блумбърг” не е получил официално потвърждение на информацията от външното министерство на Саудитска Арабия и от саудитското посолство във Вашингтон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст