ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

СОС от утре е в криза, ГЕРБ да излязат от окопа си и да говорят с ПП-ДБ, заяви Вили Лилков

Вили Лилков Реформаторски блок

Изглежда партиите ще предложат отново своите номинации и резултатът ще е същият. Аз смятам, че ако се повтори ситуацията утре, можем да говорим за криза. Това заяви общинският съветник от “Синя София” проф. Вили Лилков пред Нова нюз.

„Г-н Терзиев инициира серия преговори, но те не дадоха резултат. Това показва, че формулата ще трябва да се смени. Много е важно ГЕРБ да излязат от окопа, защото към момента те не участват и не разговарят с “Продължаваме промяната-Демократична България”. Може би трябва да се смени формулата за преговори. Лош знак ще е, ако общинският съвет вдигне белия байрак и каже партиите да се оправят. По този начин олеква общинският съвет“, посочи той.

„Без председател не можем да преминем към следващата процедура да се изберат зам.-председатели, не може да се избере правилник за работа. Започва една серия от действия, които ние не можем да изпълним“, предупреди Лилков.

Той изтъкна, че животът в София много зависи от темпа, в който работи общинският съвет. “500 преписки чакат. Затлачва се работата и трябва спешно да я отпушим”, подчерта Лилков.

„На срещата с кмета говорихме единствено за политики. Радвам се, че намираме добър тон. Предложихме една серия от политики и предложения за следващата година и целия мандат. Разделихме ги в седем дяла. Най-важният от тях е, че искаме да работим много плътно с държавата, за да можем да развиваме столицата“, разясни Вили Лилков.

„Преди да стигнем до екзотичните предложения за председател трябва да опитаме всички други възможности. Председателят на СОС трябва да се ползва с голяма подкрепа. Другото е търсене на изход от безизходицата. Вероятно утре ще започне кризата. Ако чакаме партиите да ни казват какво да правим това ще покаже слабост“, изтъкна общинският съветник от „Синя София“.

„Проектът на план-сметката за чистотата на София е представен на публично обсъждане, би трябвало до декември да бъде приет. Около 270 млн. лева е тя, има и 37 млн. лева вземания, несъбрани от граждани за минали години. Не се предвижда увеличение на данък „смет”. Ако не приемем план-сметката на София, ще работим с тази от 2022 г.”, допълни той.

„1,6 млрд. лева е дългът на „Топлофикация”. От 2012 г. дружеството няма положителен резултат”, каза съветникът. Като причина за този голям дълг той посочи сложната лихва, която я няма никъде в ЕС. 

Във връзка със забраната за стари автомобили, Лилков заяви: „Аз съм раздвоен за това предложение. Трябва да има един математически модел, който да покаже, че тази мярка ще сработи. Сега, карайки ги да обикалят около София, замърсяват повече въздуха. Те плащат и по-големи данъци заради това. Трябва да се направи обща система за наблюдение. Не знаем до колко има възможност кметът да заработи една такава система“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст