ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът отказа да прати в Германия издирван за компютърни престъпления

свят решетки арест затвор

Варненският окръжен съд отказа да изпълни Европейска заповед за арест и екстрадицията на Владимир Г., който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

В документите, изпратени от германските власти, е посочено че Владимир Г. е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според разследващите, Владимир Г., както и други т. нар. „агенти по задържане“, се представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на германски граждани. Те подвеждали своите клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби, като използвали манипулативен софтуер, за да ги заблудят, че вложените пари се увеличават. Инвестиции не били правени, а депозираните средствата, били превеждани по сметки на престъпната група.

Германската прокуратура разследва Владимир Г. за това, че от 01.08.2019 г. до 29.07.2020 г. е извършил 32 престъпления, като направените чрез схемата депозити са в размер на 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро. Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години затвор. Българинът беше задържан на 25 октомври във Варна.

След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прие, че ЕЗА отговаря на формалните изисквания, но предаването на Владимир Г. следва да бъде отказано. Като основен аргумент за решението си съдът посочва, че престъплението, за което е обвинен мъжът, е извършено изцяло на територията на България. Съдът потвърди мярката за неотклонение „подписка“ до влизане в сила на съдебния акт. Решението подлежи на обжалване или протест в 5-дневен срок пред Варненския окръжен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст