ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Устойчивост и растеж на крипто пазара към края на 2023 г.

бинанс

Въпреки предизвикателствата през първото полугодие на годината, вследствие на регулаторния контрол, макроикономическите и общите икономически сътресения в световен мащаб, днес крипто пазарът навлиза в нов етап, демонстрирайки устойчивост и обещаващ растеж. Това сочат данни от проучване на Binance, водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи в света. Спадът през 2023 г. не попречи на пазара да покаже стабилност с устойчив темп на сделки и инвестиции – до известна степен в резултат на блокчейн игрите и секторът на инфраструктурата.

Стабилизиране на финансирането след пазарните пикове

Периодът между 2021 г. и началото на 2022 г. се характеризира с експоненциален ръст на общото финансиране, като през април миналата година достигна връх от 6.8 млрд. щатски долара, или ръст от 361.8% в сравнение с януари 2021-а. През третото тримесечие на миналата година се отчете значителен спад до 2.4 млрд. щ.долара. След това обаче нивата на финансиране се стабилизират, което е индикатор за устойчив интерес на инвеститорите и растеж. До голяма степен именно инфраструктурните проекти и блокчейн игрите движат този ръст. През последните четири тримесечия инфраструктурните проекти са водещи по финансиране, като общият им обем постоянно нараства – от 26% през четвъртото тримесечие на 2022 г. до 44% през третото тримесечие на 2023 година. С увеличаването на дела на традиционните рискови фондове до 45% от началото на годината, разликата между традиционните и Web3 инвеститори постепенно намалява.

,,Блокчейн екосистемата премина през известни предизвикателства, които обаче спомогнаха за задържането на сериозните играчи на пазара. В момента той е значително по-уравновесен и зрял, и демонстрира признаци на стабилизиране и устойчив ръст. Разбира се, за да задържим тези нива, е необходимо да продължим да работим и в посока прозрачност и сигурност”, коментира Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България.

Началното финансиране остава водещо

Над 30% от инвестициите в блокчейн пространството се отнасят до начално финансиране (т.нар. seed funding). Въпреки известните колебания и спада при общия обем сделки, seed-funded проектите отчитат увеличение, като интересът към тях се насочва основно към неизпитани технологии – тенденция в резултат на нарастващия проактивен подход към иновациите и тяхната инвестиционна перспектива. Така началното финансиране продължава да заема най-голям дял от всички инвестиционни сделки, като през последното тримесечие съставлява общо 47.9% от тях. Тази инвестиционна фаза се характеризира с известен риск, поради неутвърдените във времето проекти и потребителски бази. За инвеститорите обаче това е възможност за разпределянето му в няколко проекта.

Водещи по финансиране сектори

Геймингът, плащанията и борсите (децентрализирани и централизирани) са трите най-финансирани през 2023 г. категории. Най-голям брой сключени сделки се отчитат в сектора на блокчейн игрите, който обаче се характеризира с най-ниската средна инвестиция – 7.42 млн. щ.долара. Инвестиционните суми остават значително консервативни, основно поради ранният етап на развитие на Web3 игрите. Тази динамика показва, че пазарът е стабилен, но конкурентен, което е сигнал за потенциални възможности за стратегически инвестиции. Въпреки значително по-малкият брой сделки – общо 10, категорията на доходността отчете най-високото средно финансиране. Ръстът е основно в резултат на финансиране в размер на 300 млн. щ.д. от централизирана компания за управление на активи.

Фондове за рисков капитал

Въпреки че броят на уникалните инвеститори намалява на тримесечна база, спадът се забави до 5.9% през последното тримесечие. Binance Labs е сред водещите инвеститори, като влага независимо в няколко проекта, включително в гейминг сферата. Binance Labs, която се фокусира върху инвестирането и подкрепата на блокчейн проекти на ранен етап, заема водеща позиция с най-висок брой сделки – общо 23 през последните две тримесечия, въпреки трудните пазарни условия. Отчита се известно отдръпване от другите основни инвеститори на пазара, което може да се дължи на идеята им за по-селектирани сделки в бъдеще.

Независимо тенденцията за намаляващ брой сделки, традиционните рискови фондове продължават да инвестират в индустрията. Проектите, свързани с инфраструктурата от Ниво 1 и 2 (Layer 1 и Layer 2), изглежда са най-предпочитани от традиционните рискови фондове, следвани от проектите в областта на финансовите услуги и гейминга. Интересът към NFT проекти (незаменими токени) отчита спад, като делът на сделките е намалял от 11.4% през четвъртото тримесечие на миналата година до 4.6% през третото тримесечие на 2023-а. Въпреки това интересът към tools related projects се е увеличил значително, като делът е нараснал от 4% в четвъртото тримесечие на миналата година до 14.9% през третото тримесечие на 2023-а.

Binance е водеща глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи. Използвата от милиони по целия свят, платформата е посветена на увеличаването свободата на парите за потребителите и предлага широка гама от крипто продукти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст